Wijffels Stijn (Hulste)

Stijn Wijffels schenkt een jong van de 1e ronde.

Het duivenverhaal ten huize Wijffels begint al van lang voor Stijn (30) geboren was; vroeger speelde peter Lucien Wijffels met de duiven, net als zijn broer Gerard Wijffels en zijn nonkel Jules Sintobin. Vooral deze laatste boekte in die tijd grootse successen.

Vader Guy Wijffels speelde reeds van jongs af aan samen met Lucien op de snelheid. Later sprong ook Stefanie, de zus van Stijn, op de kar en met hun drieën speelden ze de pannen van het dak op de snelheid, noem het maar gerust snelheidsspecialisten! Ook Stijn begon zich meer en meer bezig te houden met de duiven en speelde een tijd samen met zijn zus in tandem, tot zij ging studeren en jammer genoeg minder tijd had voor de duiven. Toen werd het voor het eerst ‘Stijn Wijffels’ alleen, weliswaar met de hulp van vader Guy. De snelheidsvluchten maakten stilaan plaats voor de halve fond en fondvluchten. Er werden duiven bijgehaald voor die afstanden, er werd gekweekt en getest, mét mooie resultaten!

 

Drukke slagerij

Toen Stijn en zijn echtgenote hun zinnen zetten op een slagerij, werd er gerenoveerd en verbouwd en de duiven moesten wijken voor zijn beroep als zelfstandig slager. Vader kon aanvankelijk de duiven nog alleen de baas, maar hoe beter de slagerij begon te draaien, hoe meer uren ook hij klopte tot er amper nog tijd overbleef voor de verzorging van de duiven. Er werd ternauwernood een klein zolderhokje getimmerd aan de slagerij in Hulste en Stijn speelde hier onder de naam van zijn kinderen Lucie en Tuur Wijffels. Lucie heeft het ook in haar bloed: helpen eten en drinken geven en duiven in de hand nemen is haar geliefkoosde bezigheid. Omdat de oude duiven nog in Gullegem aan de ouderlijke woonst zaten, werd er uiteindelijk beslist om enkel met jonge duiven verder te gaan op het hok in Hulste.

stijn-wijfelsjpg  Pitts

Rassen

Hun kweekhok bestaat grotendeels uit allroundduiven van niemand minder dan Marc De Cock en Kurt Platteeuw.

 

Systeem en medisch luik

De oude duiven verblijven in Gullegem op tuinhokken, waarbij elk hok voorzien is van een open volière. Eind november, begin december worden de kweekduiven gekoppeld en de jonge duiven verhuizen naar het zolderhok in Hulste. 

hokkenjpg  Pitts