Willy Cuvelier

Zijn hele duivenloopbaan heeft Willy bijna uitsluitend gespeeld met de soort van grootmeester Willy Vanhoutte uit Wevelgem. 

Die vliegen gemakkelijk toppen op wedstrijden tot een goede 300 km met snelheden vanaf 1100 meter.

 In 2011 kreeg hij van Dany Vandenberghe enkele duiven van de zuivere Vanhoutte soort, waaronder twee broers, de 505/11 en de 506/11. Het waren echte toppers: de eerste was West-Vlaamse asduif bij de WVOU en de tweede de eerste provinciale asduif snelheid jongen en de 5e nationale asduif. 

Hij hield die twee duiven voor de kweek en het was een schot in de roos. 

De afstammelingen uit die lijn kunnen eerste prijzen vliegen en hun genen zetten zeer goed voort in de volgende generaties. 

De 558/2014 (zoon van de 505) vloog in 2015 op 3 weken tijd tweemaal een eerste provinciaal bij de oude duiven op Compiègne en op Pontoise. 

Toen Willy met zijn ras in te dichte familiekweek kwam, haalde hij enkele duiven bij van de volgende sterk spelende liefhebbers op zijn afstand: Jacky Breemeersch uit Bissegem, Commeene-Vandewalle uit St. Eloois-Winkel, Luc Debal uit Wevelgem en Régis Vanwalleghem uit Heule.

Gekoppeld aan de ingeteelde Vanhoutte duiven was het een succes. 

Van de vier soorten werden toppen gevlogen. Als bewijs de uitslag op Clermont jongen van 11 juli 2020 bij de Gullegemse duivenmaatschappij: op 1526 ingekorfde duiven haalde hij 1-3-11-12e, 7 prijzen per tiental en 11 prijzen van 14 gespeelde jongen. 

De 4e duif die op de uitslag stond, was een jong van hem van de tweede ronde die hij aan Dany Vandenberghe gaf. 

Met die duiven behaalde Dany zeer mooie resultaten.

Twee knieprothesen, een schouderprothese en het feit dat hij tachtig jaar wordt, zijn de reden om verder te doen met weinig duiven, die hij zo goed als mogelijk wil blijven verzorgen. 

Daarom werd er opnieuw een zeer strenge zifting doorgevoerd: alleen wat top of verschillende keren per tiental vloog, of zulke duiven gaf, werden verder gehouden.

Willy geeft een schoon duivinneke uit zijn eerste ronde.

 Een gelegenheid om goed en vers bloed op uw hok te brengen.